Jdi na obsah Jdi na menu

CHYBY ZE SVĚTA DOSPĚLÝCH

Tato poslední, třetí část práce je odlišná od ostatních kapitol. Nebudu zde rozebírat teorii nadváhy ani ji aplikovat na konkrétní případy, ale budu zde řešit chyby, které vycházejí (jsou produkovány) ze světa dospělých. Častokrát právě ony jsou prvotní příčinou vzniku nadváhy a následně napomáhají jejímu rozvoji a udržování, případně znesnadňují a komplikují vlastní proces hubnutí.

 

Tuto kapitolu jsem se rozhodla zařadit proto, abych upozornila i na tento, podle mého názoru velice důležitý aspekt, na který se často zapomíná a nebere ohled. Možná to pomůže v další prevenci, případně zefektivní vlastní opatření prováděná s cílem zhubnout. 

 

Mým cílem je nejenom na tyto chyby poukázat, ale zamyslet se i nad odpovědností za jejich produkování, případně nastínit opatření, jak je eliminovat (odstranit). 

 

Podle toho, z jaké strany jsou chyby produkovány, jsem je rozdělila na chyby ze strany rodiny, školy, státu a společnosti. Chyby ze strany státu a širší společnosti jsou zpracovány dohromady, neboť spolu navzájem úzce souvisejí.

 

Příspěvky

4.1 Chyby ze strany rodiny

I když je nadváha dětí a mládeže bezprostředním přímým důsledkem nevyrovnané energetické bilance (vyšší příjem energie než její výdej), tak prvotní podmiňující příčinu je potřeba hledat jinde – v chybách produkovaných ze strany rodiny. A o tom bude tato kapitola.

 
23. 2. 2011 | | Rubrika: CHYBY ZE SVĚTA DOSPĚLÝCH

4.2. Chyby ze strany školy

Z pozice studentky gymnázia, která tráví ve školních lavicích v průměru 7 hodin denně a je ve školním procesu už jedenáctým rokem, chci poukázat zejména na chyby uvedené v této kapitole. Také bych ráda navrhla případné řešení a ukázala, že alespoň některé z níže uvedených chyb se jinde ve světě nevyskytují.

 
23. 2. 2011 | | Rubrika: CHYBY ZE SVĚTA DOSPĚLÝCH

4.3. Chyby ze strany státu a širší společnosti

Jednou z příčin vzniku, rozvoje a udržování nadváhy u dětí a mládeže a také problémem při jejím snižování je stát. Stát jako instituce je v některých svých rolích zbytečně pasivní. Přitom jde i o role, kde má stát nejenom práva a pravomoci, ale i povinnosti, které mu ukládá přímo Ústava ČR. A o tom je tato kapitola.

 
23. 2. 2011 | | Rubrika: CHYBY ZE SVĚTA DOSPĚLÝCH

PŘÍLOHA 1 – VÝSLEDKY PRŮZKUMU VE ŠKOLNÍ KANTÝNĚ

V této příloze najdete zpracované výsledky průzkumu ze školní kantýny.

 
23. 2. 2011 | | Rubrika: CHYBY ZE SVĚTA DOSPĚLÝCH