Jdi na obsah Jdi na menu

3.1. Případová studie č. 1

23. 2. 2011

V první podkapitole budeme rozebírat (analyzovat) stav osmiletého chlapce (říkejme mu například Ladislav), který trpí nadváhou. Časový interval mezi měřeními byl přibližně 5 měsíců. Pro přehlednost jsou základní informace umístěny v tabulce, abyste se k nim mohli kdykoli v případě nejasností vrátit.

 

Pohlaví: chlapec

Počet měření: 2

Datum 1. měření: 1. 12. 2009

Datum 2. měření: 11. 5. 2010

Věk při 1. měření: 8 let

Věk při 2. měření: 9 let

 

Rozeberme si nyní podrobněji jeho stav při prvním měření. Tehdy vážil Ladislav 35,8 kg a měřil 133 centimetrů. Jak se sami můžete přesvědčit na grafu 3, pohyboval se mezi 75% nejvyšších a mezi více než 90% nejtěžších dětí ve své populaci.

 

Graf 3: Růstový a percentilový graf, Ladislav 1 (všechny obrázky naleznerte ve fotogalerii)

 

Z celkové váhy 35,8 kg bylo 12,8 kg svalů a 10,8 kg tělesného tuku viz tabulka 1. Všechny končetiny byly vzhledem k jeho váze slabé (viz obrázek 5).

 

Aby se pohyboval v „normálním“ rozmezí, bylo potřeba, aby přibral 0,8 kg svalů a zhubl 6,2 kg z tuků (tabulka, která je v úvodu označena modře). Procento tuku v jeho těle bylo rovné hodnotě 30,1 %, BMI byl roven 20,2 a bazální metabolismus byl 911 kcal (údaje z pravé spodní části protokolu).

 

A jak se jeho stav změnil za 5 měsíců?

 

Vyrostl o čtyři centimetry (celkově tedy 137 cm) a přibral 1,5 kg (celkově 37,3 kg). Nepohybuje se tedy již v oblasti přes 90 percentil, ale v oblasti do 90 percentilu (viz graf 4).

 

Graf 4: Růstový a percentilový graf, Ladislav 2

Další, nejzásadnější změna proběhla v kompozici (složení) jeho těla. Z celkové hmotnosti 37,3 kg bylo již 14,4 kg svalů a 9,5 kg tuků. Porovnání vidíte v tabulkách 1 a 2.

tabulka 1: složení těla Ladislav 1

tabulka 2: Složení těla Ladislav 2

 

Lze zde dobře vidět, jak se změnila jeho celková váha – z bodu 6 (nadváha) se přesunula na rozhraní bodů 5 a 6 a je již v „normě“. Množství svalů se zvedlo o více než 1,5 kg, ale vzhledem k celkové hmotnosti se pohybuje neustále v normě mezi body 4 a 5. Pozitivní změnu lze vidět i v množství tuku, které se posunulo z bodu 7 na bod 6, nepohybuje se sice ještě v „normě“, ovšem není už od ní tolik vzdálený. Radikálně lze spatřit úbytek tuků i v procentuelních hodnotách – z hodnoty 30,1% tuku v těle až na 25,4%. Celkové změny jsou tedy velice příznivé.

 

Kladné změny proběhly i v rozložení a množství svalstva – dolní končetiny jsou sice stále na jeho váhu slabé, ale horní končetiny jsou již dobře svalnaté (obrázky 5 a 6).

 

Obrázek 5: Rozložení svalstva, Ladislav 1

Obrázek 6: Rozložení svalstva, Ladislav 2

 

 

Na obrázku 7 níže můžete vidět změnu kompozice těla mezi jednotlivými měřeními.

Obrázek 7: Změna Kompozice těla, Ladislav

 

Na levém grafu je znázorněn vývoj hmotnosti (růžově), množství tuku (zeleně) v těle a poměr pasu a boků (modře). Vidíme, že hmotnost i poměr pasu a boků díky vývinu přirozeně stoupá, kdežto množství tuku v těle klesá. Na pravém grafu vidíme, že procento tuku (zeleně), BMI (růžově) i poměr pasu a boků (modře) v procentech klesá. Fakt, že na prvním grafu poměr pasu a boků stoupá a na druhém klesá je dáno tím, že jde o hodnotu, která pomalu stoupá díky vývinu, ovšem díky tomu že tato hodnota stoupla pouze minimálně a Ladislav je o pět měsíců starší, zapadá tudíž do jiných hodnocení a procentuelně se jeho poměr pasu a boků (jak můžeme vidět na druhém grafu) zlepšil.