Jdi na obsah Jdi na menu

ÚVOD DO VLASTNÍ PROBLEMATIKY

Žijeme ve třetím tisíciletí, v období relativního míru a klidu. Nehrozí nám žádná bezprostřední válka (civilizovaný svět), hladomor, či něco podobného. Může se tedy zdát, že na lidstvo nečíhá žádná větší hrozba a není se čeho obávat.

 

Opak je ovšem pravdou. Nejde o hrozbu viditelnou, která by se v aktuální proměnila ze dne na den. Jde o hrozbu skrytou, která ničí lidstvo postupně. Hrozbou třetího tisíciletí je nadváha.

 

Podle statistických údajů trpí celosvětově nadváhou 1,6 miliardy dospělé populace. 400 000 000 lidí je obézních. S rychlostí, s jakou počet postižených roste, by do roku 2016 mohlo nadměrnou hmotností trpět až 3 miliardy lidí po celém světě. Problém nadváhy a obezity je aktuální jak ve vyspělých, tak rozvojových zemích. Je dokonce doloženo, že počet osob s nadváhou již přesáhl počet osob trpících podvýživou.

 

Pokud se podíváme na údaje z České republiky, vyplývá z nich, že s nadváhou se potýká každý třetí Čech a každý pátý občan trpí obezitou. Statisticky tedy přebytečná kila trápí 64 % Čechů a 49 % Češek. Procento lidí trpících obezitou vzrostlo od roku 2005 o 5%, celkově tedy nyní trpí obezitou 425 000 dospělých.

 

Obezita a nadváha se ovšem netýkají pouze dospělých. Podle výzkumu z roku 2008 mezi 4295 dětmi ve věku 6 – 14 let vyskytuje nadváha u 19 % a obezita u 10%.

 

Podle jiného výzkumu z roku 2009, provedeného v ordinacích praktických lékařů, na vzorku 4000 dětí ve věku 5, 13 a 17 let vyplývá, že téměř 16% českých dětí trpí zvýšenou tělesnou hmotností, což je o 6% více, než v roce 2001.

 

Uvědomuji si, že ze své pozice tuto situaci nezměním. Můžu se pokusit udělat alespoň něco. Třeba touto prácí podat pomocnou ruku těm, kteří to potřebují.