Jdi na obsah Jdi na menu

3.2. Případová studie č. 2

23. 2. 2011


V druhém rozboru Vám představím pro změnu dívku, které je 12 let (říkejme jí např. Dana). Má normální váhu ale velký nedostatek svalů. Byla měřena stejně jako v předchozím případě dvakrát v časovém odstupu přibližně pěti a půl měsíců.  Pro přehlednost uvádím stejně jako v prvním rozboru některé základní informace.

 

Pohlaví: dívka

Počet měření: 2

Datum 1. měření: 24. 11. 2009

Datum 2. měření: 11. 5. 2010

Věk při 1. měření: 11,9 let

Věk při 2. měření: 12 let

 

 

Podívejme se tedy nyní podrobněji na rozbor prvního měření. Při něm Dana měřila 158 centimetrů a vážila 43,2 kilogramů. Podle růstového a percentilového grafu vidíme, že se pohybuje mezi 90% nejvyšších dětí a 75% nejtěžších dětí (graf 5). Její váha je tedy v normě.

C:\Users\Pája\Desktop\na\Dita\jpg\dit_graf1.jpg

Graf 5: Růstový a percentilový graf, Dana 1 (všechny obrázky pod označením titulků v textu naleznete ve fotogalerii)

 

Z celkové váhy 43,2 kg bylo 18, 1 kg svalů a 9,2 kg tělesného tuku. (viz tabulka 3). Celkově byly horní i dolní končetiny velice slabé (viz obrázek 8).

Aby měla Dana „ideální“ váhu, bylo potřeba, aby přibrala alespoň 3,8 kg svalů a 0,8 kg tuků. Celkové procento tuků bylo 21,2 % a BMI byl roven hodnotě 18,2. Hodnota bazálního metabolismu byla stanovena na 1105 kcal. 

 

Podívejme se tedy, jak se změnil stav u Dany za 5 měsíců.

Celkově přibrala 3,5 kg, a výška se nijak nezměnila. Ovšem vzhledem k tomu, že byla o pět měsíců starší a dovršila již věku 12 let, pohybuje se tady nyní již v oblasti pod 75 percentilem (viz graf 6).

Graf 6: Růstový a percentilový graf, Dana 2

 

Podívejme se ale na mnohem důležitější změny, a to v kompozici těla (tabulky 3 a 4).

tabulka 3: Složení těla, Dana 1

 

tabulka 4: Složení těla, Dana 2

 

Vidíme zde, že celková hmotnost šla přirozeně s vývinem nahoru. To bylo ovšem docíleno nárůstem množství svalů a naopak úbytkem tuků. Může se zdát, že Dana zhubla z tuků až příliš, ale protože je sportovkyně, není tento stav nežádoucí. Celkově její procento tuků kleslo z hodnoty 21,2% tuků v těle na 19,2% tuků v těle. Celkové změny můžeme hodnotit také pouze kladně.

 

Pozitivní posun stejně jako u Ladislava můžeme vidět i v množství svalstva. Na obrázcích 8 a 9 je vidět jak se Dana posunula z hodnoty nedostatku svalstva na obou končetinách do hodnoty: dobře svalnatá.

Obrázek 8: Rozložení svalstva, Dana 1

Obrázek 9: Rozložení svalstva, Dana 2

 

 

 

Na obrázku 10 je znázorněna změna kompozice těla během jednotlivých měření.

 

Obrázek 10: Změna kompozice těla, Dana

 

Na levém grafu je vidět, jak hmotnost (růžově), i poměr obvodu pasů a boků (modře) přirozeně stoupá, zatímco množství tuku (zeleně) v kilogramech klesá. Důležitější je pro nás ovšem pravý graf, na kterém lze vidět změnu v procentech. Je zde vidět, jak BMI (růžově) přirozeně stoupá díky vývinu, kdežto poměr pasu a boků (modře) je stále přibližně na stejné úrovni. Množství tuků pak zde klesá stejně jako na levém grafu.