Jdi na obsah Jdi na menu

3.3. Případová studie č.3

23. 2. 2011


Na posledním případě 14 leté dívky (dále označovaná jako Katka), která má normální váhu, bych Vám ráda na dospělém protokolu ukázala, že ani určitý přírustek hmotnosti nemusí být katastrofální. Katka byla měřena dvakrát, stejně jako ostatní v přibližném odstupu pěti měsíců.

 

Pohlaví: dívka

Počet měření: 2

Datum 1. měření: 24. 11. 2009

Datum 2. měření: 11. 5. 2010

Věk při 1. měření: 14 let

Věk při 2. měření: 14 let

 

Při prvním měření byla Katčina výška 151 cm a celková tělesná hmotnost 42,8 kg. Vzhledem k tomu, že byla vyhodnocena podle dospělých protokolů, nemáme přímo k dispozici percentilové grafy jako v předchozích případech.

 

 Z celkové hmotnosti bylo 18,9 kg svalů a 7,7 kg tuků. (viz tabulka 7). Její BMI bylo rovné hodnotě 18,8 (normální rozmezí), procento tuku v těle bylo 18%. Také poměr pasu a boků byl v pořádku. Minimální kalorická potřeba se rovnala 1128 kcal (tabulka 5).

tabulka 5: Složení těla, Katka 1 (veškeré obrázky pod označením názvu titulků obrázků v textu naleznete ve fotogalerii)

 

 

Při druhém vyšetření měřila Katka 152 cm a vážila 47,1 kg. Přibrala tedy téměř 5 kilogramů a vyrostla o jeden centimetr. Výrazně se ovšem změnila kompozice těla, jak si můžeme všimnout v tabulce 7. Je zde vidět, že většinu kilogramů přibrala v tucích. Nemusí to ovšem hned znamenat, že by dívka měla zhubnout. Tento nárůst tukové tkáně je zřejmě zapříčiněn přechodem dívky do puberty, kdy v tělesné kompozici probíhají největší změny. Důležité ovšem je, jak se tento stav bude vyvíjet nadále.

 

Podíváme – li se na její stav podrobněji, zjistíme, že veškeré její hodnoty (BMI, procento tuku v těle, poměr pasu a boků i minimální kalorická potřeba) jsou stále v normě.

tabulka 6 : složení těla, Katka 2

V tabulkách 7 a 8 můžete vidět změnu kompozice těla.

 

tabulka 7: Kompozice těla, Katka 1