Jdi na obsah Jdi na menu

2.4. Způsoby vzniku nadváhy

23. 2. 2011

Princip vzniku nadváhy se dá popsat jednoduše a jedinou větou: energetický výdej je menší, než energetický příjem. Velice zjednodušeně – přijímáte víc energie, než jste schopní ze sebe dostat a nadbytečná energie se ukládá → tloustnete. Celý tento proces je samozřejmě složitější a podmíněný řadou faktorů. Tyto faktory se dělí do dvou skupin: ovlivnitelné a neovlivnitelné.

 

Neovlivnitelné faktory jsou ty, které nemůžeme změnit, narodili jsme se s nimi, zdědili jsme je nebo se týkají našich rodičů či ranného dětství. Sem patří například nadváha rodičů či geny. Ovlivnitelné faktory jsou ty, které můžeme změnit naším přístupem či změnou životního stylu, do této skupiny spadá zejména aktivní fyzický pohyb a způsob stravování. 

2.4.1      Faktory neovlivnitelné

Sem patří zejména: vliv genů, nadváha rodičů, porodní váha a kojení. Tyto faktory Vám pouze stručně přiblížím, neboť s nimi nemůžete nic dělat.

2.4.1.1    Geny

Geny ovlivňují vznik, rozvoj, případně udržování nadváhy pouze částečně. Podle literatury se na našem zdraví podílejí ze zhruba 30%.  Svádět proto případný neúspěch spojený se snahou zhubnout pouze na geny je nesprávné a záleží jenom na konkrétní osobě, jak moc se o tuto „berličku“ bude opírat.

2.4.1.2.  Nadváha rodičů

Z aktuálních výzkumů plyne, že ten, jehož rodiče měli či mají nadváhu, má 2,5x vyšší riziko, že bude mít stejné problémy.  Pouze 24 % dětí, které mají oba rodiče obézní, má v dospělosti normální váhu.

 2.4.1.3. Porodní váha

V tomto směru je riziková příliš vysoká, i příliš nízká porodní váha. Vysoká porodní váha s sebou nese přibližně dvojnásobně vyšší riziko vzniku obezity v dospělosti. Příliš nízká porodní váha se pak následně projevuje nadměrně rychlým růstem v ranném dětství, spojeným také s rizikem vzniku obezity v budoucnosti.

2.4.1.4. Kojení

Kojení novorozenců má prokazatelně příznivý vliv nejenom na problematiku nadváhy, ale i na celkový zdravý vývoj dítěte. Za ideální dobu kojení se považuje alespoň půl roku.

2.4.2      Faktory ovlivnitelné

V této skupině hrají hlavní roli zejména dva faktory – množství aktivního fyzického pohybu a způsob stravování. Velice důležitým podmiňujícím faktorem je způsob trávení volného času.

 

Nesmíme opomenout ale i další faktory, které u dětí začínají hrát čím dál tím větší roli, a to zejména: nedostatek spánku a stres. Je zajímavé, že tyto dva faktory, které začínají nabývat na vážnosti jsou opomínané v odborných publikacích, a za faktory ovlivňující nadváhu u mládeže se vůbec nepovažují.

2.4.2.1    Nedostatek aktivního fyzického pohybu

Pohyb je nejen v tomto směru velice důležitou složkou. Nejde o to, jestli máte normální váhu či nikoli, ale pohyb by měl být součástí životního stylu každého člověka. Nejde pouze o to, abyste si udrželi váhu, sport Vám dá mnohem více. Naučíte se pracovat v kolektivu, osamostatníte se, naučíte se prohrávat, utřídit si čas. O dobrém kolektivu, možnosti cestování a poznávání nových míst, nových lidí a sám sebe nemluvě.

 Bohužel, dost velká část z nás si to zjevně neuvědomuje. “Téměř jedna třetina dětí nechodí do žádného kroužku, ale sedí u televize nebo počítače. Ukázal to průzkum společnosti Henkel mezi 1535 školáky ”. [ 1 ] Více se o této problematice dovíte v kapitole číslo 2.5, jak se nadváha odstraňuje. Zde je podrobněji rozpracovaná problematika správného pohybu. 

2.4.2.2     Způsob stravování

Jistě Vám není novinkou, že pro správný životní styl byste měli dodržovat určité zásady správné výživy. Pro děti a mládež to platí dvojnásob. Správný způsob stravování  je důležitý nejenom pro správnou hmotnost, ale i pro celkový  zdravý vývin.

 

O tom, jak se správně stravovat se více dovíte v kapitole 2.5.

2.4.2.3     Nedostatek spánku

Ano, i délka spánku hraje významnou roli při vzniku obezity. Ti z nás, kdo spí kolem 5-6 hodin denně, mají dvakrát větší riziko výskytu nadváhy, než ti, kteří spí denně průměrně kolem 9-10 hodin. Podle mého názoru, v současné době  představuje tento fakt velký problém. Mnozí z nás chodí spát až hluboko po půlnoci, buď kvůli množství nakupeného učiva či kulturním událostem (koncerty, návštěvy klubů, diskoték…). Většina z nás si ale neuvědomuje, že den nenatáhneme, pouze škodíme svému zdraví. Na závěr jedna otázka k zamyšlení: Kdo z Vás spí pravidelně více než 9 hodin?

2.4.2.4     Stres

Stres je dalším faktorem, který je dost opomíjený v souvislosti s nadváhou u dětí a mládeže. Částečně souvisí také s předchozím bodem, nedostatkem spánku. Na řadě je tedy další otázka: Kdo z Vás přišel někdy zcela vyčerpán domů a „snědl na co přišel“? Nebo kdo z Vás kvůli písemce či jiné události nemohl ani pořádně dospat či nejedl, protože neměl chuť a po oné písemce snědl vše, co bylo po ruce? Kdo z Vás má v období uzavírání známek čas na to, aby se hýbal a sportoval?

 

Naštěstí jde o faktory ovlivnitelné, můžeme s nimi tedy něco dělat. Co konkrétně, to si ukážeme v následující kapitole.